Pěstování rokety na zahrádce i doma za oknem

Roketu setou se vyplatí pěstovat v bezprostřední blízkosti obydlí. Její křehké pikantní lístky lze používat takřka denně k dochucení pokrmů. A k posílení zdraví. Tak abyste pro ni nemuseli běhat příliš daleko do zahrady.

Využití. Čerstvé zelené lístky rokety jsou plné vitaminů a minerálů. Obsahují zejména vitaminy A, C, K a jsou rovněž výtečným zdrojem vápníku, železa či magnesia. Kromě listů se dají konzumovat také květy, mladé zelené lusky či plně vyzrálá semena.

Listy se přidávají do salátů, které zvýrazní svým nahořklým přídechem. Používají se také do těstovin, na pizzu či k masu. Výborné jsou s kozím sýrem. Skvělá je kombinace chléb, sýr, rajče a roketa.

Na italském ostrově Ischia se z rokety vyrábí tradiční likér zvaný „rucolino“, podávaný jako aperitiv k lepšímu trávení po jídle.

Zajímavé je, že v antice byla roketa některými autory považována za afrodisiakum. Římský básník Vergilius o ní psal, že podněcuje sexuální touhu. Právě proto prý bylo ve středověkých klášterech pěstování rokety zakázáno.

Obr.: Čerstvá úroda lístků rokety. Sklizeň ze 17. prosince 2013.

Roketa setá (eruca sativa) bývá někdy zaměňována s rukolou (rucola selvatica). Jedná se ovšem o dvě různé rostliny. Zatímco roketa je jednoletá a kvete bíle, rukola je žlutě kvetoucí trvalka. Rukola má ostřejší chuť.

Pěstování na zahrádce. Roketa se pěstuje buď brzy na jaře nebo na podzim při krátkém dni. Vysoká teplota a dlouhý den způsobují hořknutí listů. Kromě toho může roketa v létě rychle vybíhat do květu. Podobně jako salát či ředkvička.

Protože roketa dobře snáší menší mrazíky, je vhodná k podzimnímu výsevu a sklizni začátkem zimy. Třeba o Vánocích do bramborového salátu. Mráz způsobuje červenání zelených listů a mění jejich chuťové kvality. Někteří profesionální kuchaři oceňují načervenalou roketu prošlou mrazem jako výtečnou ingredienci v kuchyni.

Semenaření. Chceme-li si vypěstovat vlastní semínka rokety, musíme rostliny nechat vykvést. Upřednostňujeme takové rostliny, které jdou do květu nejpozději. Rychle vykvetlé jedince vytrhneme. Rostliny, které se liší barvou či tvarem listů od většiny ostatních rostlin, raději nenecháme vůbec vykvést a spotřebujeme je k jídlu.

Obr.: Roketa má bílé květy.

Roketa se nekříží s žádnými jinými rody či druhy z čeledi brukvovitých (Brassicaceae), kam patří. Různé odrůdy rokety se mezi sebou křížit mohou. Izolační vzdálenost, kterou je třeba dodržet při pěstování vícera odrůd, je v domácích podmínkách cca 200 m.

Po odkvetení se začnou tvořit lusky, které časem uschnou stejně jako zbytek rostliny. Opatrně, aby semena nevypadala, vylamujeme uschlé stonky s lusky a ukládáme je do krabice nebo nějaké nádoby.

Nakonec semena vydrolíme a vyčistíme je od zbytků lusků a rostlin.

Pěstování doma za oknem. Roketu lze pěstovat i doma v truhlíku či na vatě podobně jako řeřichu. Zajistíte-li si při letním semenaření větší zásobu semínek, máte pro zimní období skvělý zdroj vitamínů a minerálů. Roketa klíčí velice rychle. Za několik dnů můžete sklízet drobné zelené výhonky:

——————————————————————————————————————————————————

O autorovi: Marek Kvapil zahradničí na svém pozemku na Hané. Je lektorem a organizátorem těchto kurzů: Semínkový kurz / Design permakulturní zahrady / Základy potravinové bezpečnosti.

4 Responses to Pěstování rokety na zahrádce i doma za oknem

  1. Pavla says:

    Hezký článek, jen bych podotkla, že červenání listů nezpůsobují ani tak mrazíky, jako větší teplotní rozdíly ve dne a v noci.

  2. I love the data on your web sites. Thnx.|

  3. Pingback: 23 tipů, co dělat v zimě, když zahrada spí – permazahrada.cz – Přírodní kultura a životní styl

  4. Web says:

    Roketa rovněž kromě vitamínů a minerálů obsahuje také antioxidanty, které mají příznivé účinky na zdraví. Moje zkušenost ja taková, že rokate je poměrně nenáročná na pěstování a rychle roste – první listy se dají sklízet už za pár týdnů po výsadbě.

Leave a Reply

Your email address will not be published.